Levensgeluk – Hoop!

Soms weet je het allemaal even niet meer.
Soms zie je het even helemaal niet meer zitten.
Soms ben je al het vertrouwen in de toekomst verloren.
Wat je dan nodig hebt is HOOP.
Hoop geeft je kracht, hoop geeft je vertrouwen. Hoop hebben is geluk ervaren.
Elke dag is weer een nieuwe dag, elke dag biedt nieuwe kansen.  

Als (loopbaan)coach wil ik graag mensen begeleiden, coachen, adviseren en trainen naarmeer levensgeluk. Iedereen verdient het om gelukkig te zijn.
Ik wil dat mensen antwoord krijgen op de vragen:
Hoe word ik gelukkig?
Hoe kan ik positiever in het leven staan?
Hoe kan ik het beste uit mezelf halen?

Inmiddels heb ik diverse studies met succes afgerond, zo ook de studie Positieve Psychologie. Mijn kennis, kunde en ervaringen wil ik graag met jullie delen. De informatie die ik met jullie deel is (deels) afkomstig van mijn studie Positieve Psychologie van Civas.

Als (loopbaan) coach formuleer ik samen met de klant de coachvraag en doelen op een positieve wijze. Positieve motivatie is een belangrijk startpunt. We kijken samen vooral naar jouw krachten. Krachten vormen immers de motor die tijd verandering gaat leiden.
Wist je dat optimisme aangeboren maar tevens ook aan te leren is?! Optimisme kun je dus leren. Belangrijk hierbij is om jezelf de vraag te stellen wanneer je oorzaken aan de omgeving, en wanneer aan de persoon toeschrijft.
Wil jij optimisme jezelf aanleren? Ga dan aan de slag met (een aantal van) deze opdrachten. Koop een mooi schriftje of boekje, ga aan de slag, geef jezelf de tijd, houd vol en blijf in jezelf geloven. Ik wens je veel plezier met deze opdrachten!

Hoop:
De hoop op verandering vormt een van de belangrijkste voorspellers van daadwerkelijke verandering. Omgekeerd is het heel moeilijk om verbetering te realiseren als iemand de hoop heeft opgegeven. Op zoek gaan naar hoop en hoop blijven houden is dus heel belangrijk. Weet je dat je met “hoop” kunt oefenen?
Bij hoop ligt het accent meer op de situatie (dan op de persoon) en op de mogelijkheden die er al zijn.
De volgende oefening met hoop is een verbeeldingsoefening die hoop kan versterken. Zoek een rustige plek op waarbij je niet gestoord zal worden.

Opdracht 1: oefenen met hoop
Stel, in jouw leven is alles zoals je wenst.
Jouw privéleven, jouw relaties en jouw werksituatie zijn allemaal precies zoals jij wilt. Je bent morgenochtend wakker geworden en jouw droom is werkelijkheid geworden.

Fantaseer hierover.
Neem de tijd om hierover te fantaseren en breng al je voorkeuren tot in detail in kaart. Schrijf voor jezelf jouw dromen en de details op.
Bedenk welke eerste stap je kunt zetten om jouw droom stapje voor stapje te realiseren. Maak de stapjes klein en haalbaar.

Opdracht 2: oefenen met hoop
Bedenk een doel waarover je weinig of geen hoop hebt dat je dit kunt bereiken. Stel dat je nu wel hoopvol bent over het bereiken van dat doel.
Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:
1. Welk verschil is er voor jezelf als je wel hoopvol bent?
2. Wat zou je anders doen?
3. Welk verschil maakt het voor de mensen om jou heen?
4. Hoe zouden zij anders reageren?
5. Hoe precies zou je leven er anders uitzien als je hoop hebt?

Kijken naar de gewenste situatie ipv de huidige situatie geeft hoop.

Schrijf het doel en de antwoorden op deze vragen voor jezelf op.
Onderzoek voor jezelf de mogelijkheden die het waarschijnlijker maken om de gewenste situatie te realiseren. Wat kun je anders doen, wat kun je zelf nu wel veranderen?

Hoe sterker jouw wens en jouw verwachtingen overeenkomen, hoe meer de hoop toeneemt!

Vragen of hulp nodig?

PWB Loopbaancoach, gespecialiseerd in privé werk balans en in hooggevoeligheid
Maaike Baars
Maaike.baars@prive-werk-balans.nl
06-48655304

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *